Tim Sparv

Illustrerad bild av Tim Sparv

Tim Sparv föddes den 20 februari 1987 i Vasa och växte upp i byn Oravais som finns mitt i Österbotten, Finland. 

Sporten har alltid funnits närvarande i hans liv, hans pappa både spelade och tränade fotboll på amatörnivå medan mamma var en god häcklöpare. Båda föräldrarna var måna om att barnen skulle hitta samma glädje i sporten som de och involverade dem tidigt i träningen som innehöll allt från fotboll till skidning och innebandy. När Tim och hans bror alltmer började spela fotboll fungerade pappan som tränare för deras lag. 

“Jag tycker det är viktigt med respekt mot sina lagkamrater, mot tränarstaben, mot sina supportrar… gentemot alla som jobbar i en klubb.

Tim Sparv

Fotbollsspelare och lagkapten

Redan som 16-åring flyttade Tim till England för att kunna fokusera helt på fotboll. I tre års tid spelade han för Southampton FC och uttalar själv att han under den tiden utvecklades mycket, inte bara som spelare utan också som människa. Tim har därefter spelat professionellt i bland annat FC Groningen, Nederländerna och Greuther Furth, Tyskland. Idag hittar man Tim i Danmark där han spelar för FC Midtjylland. 

Tim har under de senaste åren blivit mest känd i sin roll som lagkapten för Finlands A-fotbollslandslag som år 2019 tog sig till sitt första herr-EM någonsin. I en intervju till Affärsmagasinet Forum beskriver han hur kaptenen fungerar som en länk mellan spelarna och tränarna. För honom är det viktigt att skapa överblick och ha förmågan att uppmärksamma och lyssna till alla spelare – inte bara dem som står honom närmast. För sitt uppdrag som lagkapten belönades han år 2020 med Finlands Svenska Idrotts (FSI) Bragdmedalj.  

Även om Tim säger sig vara en fotbollsspelare i själ och hjärta, behöver han också annat för att må bra och utvecklas som person. Nyckeln till det här menar han är att läsa och lära sig nya saker. Under de senaste åren har han fördjupat sig i teorier och tankar om idrottspsykologi och ledarskap. Med hjälp av det han läser vill han bättre förstå den mentala biten av fotboll och vad som krävs av en ledare för att locka fram det bästa ur 25 olika individer.  

Ett stort engagemang för idrott och läsning

Tim tror på den goda lagandan både på spelplanen och utanför. Något han visar inte bara genom sitt eget spel och uppdraget som kapten, utan genom att stöda och uppmuntra juniorfotboll och barns motion. Ett engagemang som år 2019 belönades av Svensk Ungdom (SU) som då delade ut årets Svenska natten-medalj till honom. I motiveringen ingick dels hans långvariga arbete för att främja hobbyverksamhet för unga i Svenskfinland, dels hans stora engagemang för att uppmuntra läsande. Utanför spelplanen är det nämligen med böckernas hjälp som han motionerar hjärnan och han beskriver läsningen som en av sina bästa vanor: läsningen ger mig lugn, gör mitt humör bättre och utvecklar mina språkkunskaper. Ett budskap som han gärna tar alla möjligheter att förmedla till barn och unga. 

Länk till en pdf-version av materialet

Källor:  

Affärsmagasinet Forum (2019). Tim Sparv vill bli den bästa versionen av sig själv.

Huvudstadsbladet (2019). Tim Sparv får medalj av Svensk Ungdom – Kul att mina insatser utanför fotbollsplanen uppmärksammas.

Tim Sparv, blogg

  

Länkikon

Länk till: Tim Sparvs blogg

Tim Sparvs tankar om respekt inom fotbollen.

Länk tIll övningarna