Rosa Parks

Illustrerad bild av Rosa Parks

År 1955 vägrade Rosa Parks lämna sin plats på bussen till en vit man. Hennes val att inte böja sig var början till historiska förändringar som kom att innebära en förbättring för den svarta befolkningen i USA.  

Den kvällen visste inte Rosa Parks att hon skulle bli världsberömd. Bussarna var segregerade, vilket innebar att det fanns särskilda platser för vita och svarta (personer med ljus eller mörk hudfärg). Dessutom måste de svarta överlämna sina platser till de vita när de vitas sittplatser framme i bussen var upptagna. Enligt de raslagar som då gällde i USA fick människor med ljus och mörk hudfärg inte heller sitta och äta vid samma bord i restauranger och inte använda samma toaletter. Rosa hade länge varit frustrerad på orättvisorna och just den här kvällen fick hon nog. Efter en lång arbetsdag var hon trött och vägrade stiga upp och ge sin plats åt en vit man.

Arresterad och mordhotad

Följden av detta blev att Rosa tvingades gå av bussen. Hon blev arresterad av polisen, åtalad och dömd till böter för det hon hade gjort. Hon blev dessutom av med jobbet på varuhuset och fick ta emot mordhot. 

“People always say that I didn’t give up my seat because I was tired … the only tired I was, was tired of giving in.

Rosa Parks

Rosas gärning och historia var inledningen till att även andra människor vågade börja protestera mot orättvisan i att människor med olika hudfärg behandlades olika i samhället. Efter det som hänt Rosa startade Montgomerys svarta befolkning en bojkott av bussbolaget. En av de drivande personerna var den då okände pastorn Martin Luther King. Bojkotten varade i 382 dagar och efter att USA:s högsta domstol slog fast att segregerade bussar stred mot grundlagen, blev bussbolaget till slut tvungna att ändra sig .  

Det Rosa gjort fortsatte att inspirera människor att arbeta mot orättvisor baserat på människors hudfärg och många olika aktioner av civil olydnad ägde rum. En ny våg av medborgarrättsrörelser växte därefter fram i USA. Rosa och hennes make Raymond flyttade till Detroit, där Rosa fick arbete som sömmerska. Samtidigt blev hon talesperson för medborgarrättsrörelsen. 

Civil Rights Act

Det Rosa gjorde, att protestera mot raslagarna i USA, var förenat med livsfara. Hon blev därför en symbol för medborgarrättsrörelsen och har genom åren fått många utmärkelser för sitt mod och civilkurage. Sedan 1960-talet har kunskapen om rasismens historia och samhälleliga effekter ökat. 1964 lyckade USA:s dåvarande president Lyndon Johnson få igenom Civil Rights Act, en lag som förbjöd diskriminering på grund av ras eller hudfärg i alla amerikanska delstater. Detta var startskottet till en rad förändringar. År 2011 fick USA sin första svarta president Barack Obama.   
Medborgarrättskämpen Rosa Parks dog den 24 oktober 2005. Hon var då 92 år. 

Länk till en pdf-version av materialet

Källor:  

Länkikon

Länk till: Rosa Parks biografi

Länkikon

Länk till: Historiska Media, Rosa Parks

Länkikon

Länk till: Kvinnofronten: Förmödrar & förebilder

Länkikon

Länk till: Womens History, Rosa Parks

Länk till övningarna
O.LIKA:s logo