Mars

Under februari – mars

Maslenitsa

Maslenitsa hör ihop med den annalkande våren och påsken och betyder smörfesten och motsvarar fastlag eller karnevalen före fastan.

Länk till materialet

Materialet är framtaget av Ad Astra

8 mars

Kvinnodagen

Kvinnodagen har sina rötter i 1910-talet och kampen för att kvinnor skulle få rösträtt. 1978 kom dagen med på listan för Förenta Nationernas internationella dagar och uppmärksammar kampen för lika rättigheter och skyldigheter oavsett kön. Fortfarande får männen bättre lön i medeltal än kvinnorna och är oftare chefer.

Hur kan vi arbeta för att fortsätta det arbete som började över hundra år sedan?

Övningar:
Människor gör skillnad – Minna Canth

Länk till materialet

9 mars

Agricola-dagen

I början av 1500-talet kunde ingen skriva eller läsa på finska. Skrev man så gjorde man det främst på latin, tyska eller svenska och det var få som kunde det. Mikael Agricola föddes i svenskspråkiga Pernå och lärde sig kanske finska från sin mor.

Han arbetade bland annat som rektor i Katedralskolan I Åbo och var den första som gav ut en bok på finska vid namn ABC-boken. Sättet att skriva baserade han på svenskans sätt att skriva och senare översatte han även bland annat nya testamentet och lilla katekesen till finska. Han kallas grundare av det finska skriftspråket och denna dag firar vi förutom hans minne även finska språket.

13 mars

Källkritikens dag

Vad döljer sig under ytan? Är allting sant på YouTube? Varför sprider vissa lögner på nätet? Källkritikens dag inrättades 2017 för att vi under denna dag skall fundera extra noga på om det vi ser, läser och hör verkligen stämmer.

Länkikon

Länk till: Natur och kultur – Puls – Granska och förstå källor, lärartips åk 3–6

Länkikon

Länk till: Natur och Kultur – Puls arbetsblad

19 mars

Minna Canth-dagen
Illustrerad bild av Minna Canth

Finland var ett av de första länderna i världen som gav kvinnor rösträtt och nuförtiden känns det självklart. Så var det inte under journalisten och författaren Minna Canths tid och hon arbetade hårt för att kvinnorna skulle få samma rättigheter som männen. Denna dag firar vi henne och dagen är också den officiella dagen för jämställdhet.

Övningar:
Människor gör skillnad – Minna Canth

Länk till materialet

21 mars

Internationella Downs syndrom-dagenRocka sockan-dagen

Rocka sockan-dagen

Förenta nationerna har utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Hylla olikheter och ta på dig olika strumpor! Rocka sockorna handlar om allas lika värde.

#FinlandRockarSockor

Länkikon

Länk till: FDUV Rocka sockorna

Länkikon

Länk till: Svenska downföreningen

21 mars

Internationella dagen mot rasism

Tusentals demonstranter samlades i Sydafrika 1960 för att demonstrera mot rasism och vad som var mening att vara en fredlig protest slutade illa. Till minne av de som omkom utlystes dagen 1966 av Förenta Nationerna som en internationell dag mot rasism och diskriminering.

Video:
Tankar om fördomar

Länk till videon


Video:
Vad betyder respekt för dig?

Länk till videon

Livia Fränkel

Övningar:
Insändaren Finland – ett tryggt land för alla? (yttrandefrihet)

Länk till materialet

21 mars

Nouruz

Nouruz firas alltid den 21 mars, under vårdagjämningen. Nya året börjar och våren kommer. Nouruz firas på ett väldigt stort geografiskt område, från Turkiet, Iran, Irak, Afghanistan, Azerbadjan, Georgien ända till ugurerna i norra Kina.  De här platserna har i tiden varit delar av, eller influerats starkt av det persiska imperiet. Nouruz är välkänt för sitt festbord Haft sin.

Länk till materialet

Under mars – april

Påsk

Påsk är en så kallad rörlig helg vilket innebär att den firas olika datum, allt från den 22 mars till den 25 april. Själva benämningen ”påsk” kommer från namnet på den judiska påsken pesach, som firas till minne av uttåget ur Egypten. Även om påsken är främst en kristen högtid har den många inslag av gamla hedniska traditioner.

Länkikon

Länk till: Vetamix artikel och material om påsk

Länk till februari
Länk till april
O.LIKA:s logo