Malala Yousafzai

Illustrerad bild av Malala Yousatzai

Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i staden Mingora i Pakistan. Hennes pappa var lärare och rektor i en liten flickskola som han själv grundat. Av tradition hade flickor inte samma rättigheter som pojkar att studera och utbilda sig, något som Malalas pappa tyckte var fel.  Tidigt bestämde han sig därför för att göra allt han kan för att Malala ska få samma möjligheter till utbildning som en pojke. Stödd av sin pappa har hon stora drömmar och vill gärna studera vid universitet när hon blir äldre. 

Bloggar om livet som flicka i Pakistan

När Malala är 10 år gammal tar talibanska rebeller över styret i staden Mingora och hela Swatdalen, där familjen bor. Rebellerna förbjuder många saker, till exempel får människor inte titta på tv eller lyssna på musik och om man ändå gör detta får man hårda straff. Rebellerna är också emot att flickor går i skolan och börjar därför spränga och förstöra flickskolor. Många föräldrar blir rädda och håller sina döttrar hemma, men Malala och en del andra flickor fortsätter ändå att gå till skolan. Malala börjar också skriva en blogg där hon berättar om sitt eget liv och hur det är att vara flicka och vilka orättvisor som finns för flickor i hennes land, bland annat att flickor inte får gå i skolan och utbilda sig. I bloggen använder hon ett smeknamn, men eftersom läsarna blir fler och fler och bloggen får uppmärksamhet i media så kommer snart hennes riktiga identitet fram. Malala börjar ge intervjuer i tv och tala offentligt om flickors rätt till utbildning. Många människor i hela världen känner igen henne och beundrar hennes mod och kamp.   

“We realize the importance of our voices only when we are silenced.”

Malala

Den 9 oktober år 2012 sitter 15-åriga Malala i bussen på väg hem från skolan. Plötsligt stannar bussen och två talibanska krigare stiger in. De är beväpnade och den ena ropar ”Vem är Malala? Om ingen säger det så skjuter jag er allihop!” Malala får sedan ett skott rakt i huvudet. 

Malala förs först till sjukhus i Pakistan och sedan vidare till ett sjukhus Birmingham i England. Hon är allvarligt skadad och medvetslös och går igenom flera svåra operationer. 10 dagar efter skjutningen vaknar hon upp, hon har överlevt och kan återförenas med sin familj. Ungefär ett år senare kan hon igen börja skolan, nu i en privatskola för flickor i Birmingham, dit familjen har flyttat.  

Alla barn ska ha rätt till utbildning

Tillsammans med sin pappa fortsätter hon arbeta för att alla flickor i världen ska få gå i skolan. Hon talar offentligt om hur viktigt det är för alla barn att studera. Malala säger: Ett barn, en lärare, en bok och en penna kan förändra världen. FN uppmärksammar hennes arbete och bestämmer att den 12 juli varje år ska vara ”Malalas dag”. FN vill också att Pakistan utarbetar en plan för att ge alla barn lika rättigheter till skolgång och att alla länder i hela världen ska motverka diskriminering av flickor och säkerställa alla barns rätt till utbildning före år 2016.  

År 2014 får Malala ta emot Nobels fredspris och tre år senare blir hon utsedd till FN:s fredssändebud, en titel med vars hjälp hon fortsätter arbeta för flickors rättigheter i hela världen. Samma år, år 2017, går hennes barndomsdröm i uppfyllelse då hon börjar studera vid Oxford universitetet i England. 

Länk till en pdf-version av materialet

Källor:  

Länkikon

Länk till: Historiska Media, Malala

Länkikon

Länk till: Nationalencyklopedin, Malala

Länkikon

Länk till: Artikel, Branschnytt, Malala blir FN:s yngsta fredssändebud

Länkikon

Länk till: Hemsida för Malala.org

Länk till övningarna
O.LIKA:s logo