Maj

9 maj

Europadagen

Denna dag firas till minne av Robert Schaumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att arbeta för fred och skapa välstånd. Detta var startskottet till det vi numera känner till som EU.

Vad betyder det för oss att vara en del av EU och varför vill vissa att vi skall gå ut ur EU?

Har du hört någon nämna att saker kostade så mycket med den gamla marken?


Länk till DivED-pdf om De europeiska språkens dag.

12 maj

Snellmansdagen

Vem var Johan Vilhelm Snellman? Det handlar inte om korvar eller köttprodukter som också går under samma namn. Snellman föddes denna dag år 1806 och var författare, docent, senator och fennoman. Han arbetade för att det finska språket skulle ha samma rättigheter som svenska språket hade när han föddes och som ryska språket hade under tiden vi hörde till Ryssland. Drygt 30 år efter hans död förklarades Finland självständigt, vilket han tyvärr inte fick uppleva.

Länkikon

Länk till: Yle Arenan

21 maj

Internationella familjedagen

Den här dagen varje år tänker vi lite extra på familjerelaterade frågor. Dagen har grundats av Förenta Nationernas generalförsamling år 1992.

Vad är en familj och vad betyder familjen för dig?

21 maj

Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling

Tanken med den här dagen är att vi ska fördjupa vår förståelse för vad kulturell mångfald är och vad den betyder för våra liv. Om vi bättre förstår varandra och våra olika kulturer, kan vi också lära oss att leva bättre tillsammans.

Dagen grundades av Unesco och man hoppas att den uppmärksammas av så många som möjligt: politiska beslutsfattare, olika organisationer som finns i samhället och varje enskild människa – du och jag.

Video:
Vad betyder mångfald för dig?

Länk till videon
Länk till april
Länk till juni
O.LIKA:s logo