
Kultur förknippas ofta med underhållning, till exempel konst eller musik, men kultur är mycket mer än så. För att få en bild av vad som avses med ”kultur” kan man se på det ur två olika perspektiv: samhällsperspektiv och människoperspektiv.
Om vi börjar med att titta på kultur ur samhällsperspektivet, så handlar det om vad som förenar oss och olika folkgrupper, till exempel språk och värderingar. Det handlar också om hur man lever tillsammans. Vilka gemensamma berättelser och traditioner har man, vilka lagar och regler? Man kan säga att kultur är ”levnadssättet hos ett helt samhälle”.
Om vi istället ser på människoperspektivet, så hittar vi just konsten och musiken men inte bara det. Vi hittar allt det som handlar om människans skapande och kreativitet: litteratur, film, teater och mycket mer! Kultur är viktig för oss människor och i forskning har man till och med kommit fram till att både det att utöva kultur och ta del av den, gör att vi mår bättre och att våra liv blir roligare.
Språket är en viktig del av kulturen. Det är via det som vi lär oss förstå oss själva men också att förstå andra. Språket kan dessutom sägas ge makt för att vi kunna styra över våra egna liv, men också påverka det samhälle som man bor i. Språket är en del av vem vi är.
Med hjälp av O.LIKA:s material kan ni i klassen tillsammans jobba vidare med frågor kring Språk och kultur!

Reflektera
Allas rätt till eget språk
Med hjälp av den här övningen vill vi väcka insikt om språkets och modersmålets betydelse.
Tidsåtgång: 1 lektion
Ni behöver: O.LIKAS film: Vad betyder ditt modersmål för dig?
Vad är våra gemensamma normer?

Känner eleverna till vad en norm är? Syftet med övningen hjälpa eleverna förstå vad normer är och att normer inte alltid behöver vara negativa.
Tidsåtgång: 5–15 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Jämför traditioner
Även om vi delar en tradition, så kan den se väldigt olika ut för olika människor. Denna övning gör eleverna uppmärksamma på hur olika vi kan fira en och samma tradition, trots att den till en början kan se väldigt likadan ut.
Tidsåtgång: 15–20 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Modersmålets sång

I den här övningen reflekterar vi över betydelsen och vikten av modersmål och språk samt språklig och nationell identitet.
Tidsåtgång: 1 lektion
Ni behöver: Möjlighet att lyssna till Modersmålets sång
Vadå kultur?
Vad är kultur? Var finns kultur? Hur ser kultur ut? Varför finns kultur?
Tidsåtgång: 1 lektion
Ni behöver: O.LIKAS film: Vad är kultur? med Annika Jokela

Undersöka
Se till era egna traditioner

Genom denna övning får eleverna lära sig mer om sina egna traditioners historia och levandegöra dem på visuellt sätt.
Tidsåtgång: 2 lektioner
Ni behöver: möjlighet att göra sökningar på Internet
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Vad är finländskt?

Med övningen vill vi belysa mängden av olika uppfattningar av vad som är finländskt och svårigheten att definiera vad som kan anses vara finländskt.
Tidsåtgång: 1 lektion
Ni behöver: pekplatta, dator eller smarttelefon samt tillgång till en digital anslagstavla (ex. Padlet). För en analog version behövs blädderblock, post-it lappar och pennor.
Vem är egentligen normal?
Med den här övningen vill vi väcka insikt om hur vi socialiseras till att se fenomen som normala. Genom att få distans till det som vi tar för givet kan vi bättre respektera olikhet.
Tidsåtgång: 1 lektion
Ni behöver: klipp/bilder/case att undersöka och diskutera kring (exempelvis dans runt julgran; dans runt midsommarstång; påskhare…)
Very XX Problems
Vad är speciellt för min by eller stad och för oss som bor här? I den här övningen går vi till botten vem vi är och vilka våra gemensamma drag är.

Tidsåtgång: En – många lektioner beroende på hur stort ni vill göra det!
Ni behöver: smarttelefon, pekplatta eller dator. För analog version skolans anslagstavla eller motsvarande.
Jag – en världsmedborgare
Med den här övningen vill vi åskådliggöra att vi alla är mer internationella än vi kanske tror eller är medvetna om.
Tidsåtgång: 1–2 lektioner
Ni behöver: världskarta, gemensam stor för klassen och egna mindre åt eleverna
Övertyga mig!
I den här övningen planerar och genomför eleverna självständigt ett forskningsarbete om ett land de är intresserade av. Syftet är att de ska få så många av sina klasskompisar som möjligt att ”flytta med dem”.
Tidsåtgång: 5–6 lektioner
Ni behöver: smarttelefon, pekplatta eller dator, uppslagsverk
Vad sjunger de egentligen?
I den här övningen reflekterar vi över finländsk identitet och samhälle samt hur detta lyfts fram och tolkas i musik. Vi jämför också olika länders nationalsånger för att se hur man väljer att framställa det egna landet.
Tidsåtgång: 1 lektion
Ni behöver: Möjlighet att lyssna till Modersmålets sång och sången Vår tid, Vårt land.

Skapa
Träna på att ta ögonkontakt

Syftet med övningen är att öka elevernas kommunikativa förmåga och göra dem uppmärksamma på hur de kan bekräfta andra och själva vill bli bekräftade.
Tidsåtgång: 10–15 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Här är jag
I denna övning ska eleverna kommunicera med hjälp av rörelser, använda kroppsspråk och gester. Övningen handlar om att våga ta plats, uttrycka sig och vara uppmärksam på vad den andre berättar, vilket stärker självförtroendet, självkänslan och samarbetsförmågan.
Tidsåtgång: 5–10 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Träna på att tolka symboler och signaler

Syftet med de här tre följande övningarna är att utveckla elevernas kommunikativa förmåga. Genom övningarna får eleverna träna på att tolka kroppsspråk, mimik, gester, röst och undertext.
Tidsåtgång: 5–15 minuter / övning, samt en hel dag
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Åskådliggör utvecklingen
Traditioner kan upplevas som någonting tryggt och återkommande, en ritual som man upprepar, trots det är våra traditioner i ständig förändring. Varje generation gör sitt avtryck. Genom denna övning kan du på ett roligt och konkret sätt åskådliggöra den förändringen.
Tidsåtgång: 10–15 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Utveckla en traditionell folkdans

En koreograf baserar oftast sina danser på en traditionell stil som den lärt sig och den bakgrund den har som dansare, men den sätter oftast också till något som utvecklar dansen till någonting nytt.
Tidsåtgång: 1–2 lektioner
Ni behöver: möjlighet att göra sökningar på Internet
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Framtidsbrevet

Syftet med övningen är att eleverna ska värdesätta sin roll i generationskedjan och känna glädje i att få uttrycka sig i skrift.
Tidsåtgång: 30–90 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Vad betyder tradition?
Syftet med övningen är att eleverna ska få en mer färgad bild av traditioner och deras betydelse för gemenskapen.
Tidsåtgång: 15–30 minuter
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Var en influencer

Se bakåt i vår historia och på idag. Har vi människor lärt oss någonting eller upprepar vi samma misstag fast i nya kontexter? Titta på videon med Greta Thunberg. På vilket sätt är Greta en influencer? Vad ger hon för intryck? Vad har hon lämnat för avtryck?
Tidsåtgång: 2 lektioner
Ni behöver: ordbehandlingsprogram eller papper och penna
Materialet är framtaget av Wasa Teater
Temahelheter
Att vara same
Dihtosis är De Unga Akademins (Nuorten Akatemia) och Sametingets ungdomsråds samprojekt med syftet att öka medvetenhet om samer och samekultur hos unga i Finland. Inom Dihtosis har man utvecklat ett metodpaket som innehåller 18 uppgifter i tre olika temakategorier: samer, ursprungsbefolkning och kultur. Genom att kombinera uppgifterna kan man bygga en lektion eller en hel temadag kring ämnet.

Materialet är framtaget av Dihtosis
Maslenitsa
Maslenitsa hör ihop med den annalkande våren och påsken och betyder smörfesten och motsvarar fastlag eller karnevalen före fastan.

Materialet är framtaget av Ad Astra
Nouruz
Nouruz firas under vårdagjämningen och på ett väldigt stort geografiskt område, från Turkiet, Iran, Irak, Afghanistan, Azerbadjan, Georgien ända till ugurerna i norra Kina. De här platserna har i tiden varit delar av, eller influerats starkt av det persiska imperiet. Nouruz är välkänt för sitt festbord Haft sin.

Materialet är framtaget av Ad Astra
Månfesten
Månfesten eller Midhöstfestivalen firas i Kina och stora delar av Östasien. Under festnatten går man ut och beundrar fullmånen, som den här tiden på året anses vara ovanligt rund och stor. Många spanar också efter kaninen i månen! Under festen äter man runda månkakor och släkten samlas.

Materialet är framtaget av Ad Astra
Sukkot
Sukkot är en rolig fest, speciellt för barn, eftersom man ska bygga en hydda, och helst bo i den under sju dagars tid. Kojan måste byggas utomhus, under bar himmel. Under festen minns man judarnas flykt från slaveriet hos Farao och ökenvandringen. Man njuter också av höstens goda frukter.

Materialet är framtaget av Ad Astra

Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.